Scroll Top

In a Cinemanner of Speaking

59° Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

feature_img__59-diethnes-festibal-kinimatografou-thessalonikis-osa-prepei-na-gnorizete
Σίγουρα θα το πήρατε είδηση από τα μέσα και την τρέχουσα ειδησεογραφία. Ε ναι λοιπόν! Οι μέρες επιτέλους έφτασαν, κι η ψυχή της Θεσσαλονίκης χτυπάει πλέον ολοζώντανη σε θεσπέσιους κινηματογραφικούς ρυθμούς, απηχώντας έτσι την ανυπολόγιστη έξαρση των απανταχού σινεφιλικών προσδοκιών. «Πριν απ’ όλα, ένα φεστιβάλ είναι ιδέες, συναισθήματα, σκέψεις κι έννοιες· είναι λέξεις κι ο αντίκτυπός του, είναι η αφορμή και το όχημα να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια και τη βιασύνη του καθημερινού». Μ’ αυτά τα κομψά κι όμορφα λόγια προλόγισε φέτος το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η Γενική Διευθύντρια και παραγωγός Elise Jalladeau, προσκαλώντας μας σε έναν ετήσιο καλλιτεχνικό θεσμό που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και μετατρέπεται κάθε φόρα σε μυσταγωγική σχεδόν εμπειρία.

Η Επικοινωνία, Αρχή του Παντός

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, γιατί κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της, κι ιδιαίτερα όταν αποτελεί το κομβικό σημείο για το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του τόπου, αξίζει και την κατάλληλη πρόσκληση. Έτσι λοιπόν, το φετινό φεστιβάλ βρέθηκε στο προσκήνιο πιο δυναμικό από ποτέ, κάνοντας άψογη μεταχείριση ψηφιοποιημένων μέσων στην επικοινωνιακή του προώθηση και αγκαλιάζοντας με αυτόν τον καινοτόμο τρόπο σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες καθώς κι ένα ευρύτερο κοινό. Αρωγός και πρωτεργάτης της ρηξικέλευθης αυτής προσπάθειας στάθηκε η ομάδα σχεδιασμού Beetroot  από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας ένα αρτιότατο οπτικό μοτίβο από ταινίες φιλμ (μια από τις καλύτερες αφίσες των τελευταίων ετών κατά τη γνώμη μου), το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην επίσημη παρουσίασή του, συνταιριάζει κι αποκαλύπτει κρυφές εικόνες, «απογειώνοντας έτσι τη μαγεία του σινεμά».

Την εμπνευσμένη αυτή ιδέα ήρθαν να συμπληρώσουν τα τρία υπέροχα και τόσο ευφυή διαφημιστικά σποτ του Φεστιβάλ, τα οποία και υπογράφει η Ζακλίν Λέντζου (βραβευμένη στις Κάννες για την ταινία μικρού μήκους «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς»), έχοντας για παραγωγό την Φένια Κοσσοβίτσα. Υπό το σύνθημα «Δες τι βλέπεις» (Watch what you see) λοιπόν, τα τρία αυτά αριστουργηματικά «κολλάζ» της Λέντζου μας θέτουν με τρόπο ευρηματικότατο ορισμένα κινηματογραφικά κουίζ, αποκαλύπτοντάς μας το καθένα εξ αυτών κάποιες λεπτομέρειες ταινιών κι αφήνοντάς μας να μαντέψουμε την τελική λύση. Είναι πραγματικά ευφάνταστος και δαιμόνιος ο τρόπος με τον οποίο η κυρία Λέντζου επέλεξε να εξάψει τη φαντασία μας, και αξίζει ως εκ τούτου ένα μεγάλο «ευχαριστώ», με ιδιαίτερες ταυτόχρονα τιμές να αποδίδονται και στους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τόσο άρτια τον κινηματογραφικό ρόλο που τους δόθηκε.

Ταινίες Έναρξης-Λήξης

Κι όπως στην έναρξη και τη λήξη κάθε μεγάλης γιορτής, ύστερα απ’ αυτούς τους γλυκύτατους και κομψούς επικοινωνιακούς χρωματισμούς, το 59ο ΦΚΘ, μας υποδέχεται και μας αποχαιρετά με δύο εμβληματικές ταινίες-σταθμούς, οι οποίες και αξίζουν, ως είθισται, ιδιαίτερης προσοχής ώστε να κατανοήσει κανείς το χαρακτήρα και την ταυτότητα της διοργάνωσης. Η αυλαία ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 1/11/2018 στο ιστορικό Ολύμπιον, με το συναρπαστικό φιλμ «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Hirokazu Koreeda, το οποίο κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Δέκα μέρες αργότερα, στις 11/11/2018, η λήξη μας επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη συγκίνηση με το συγκλονιστικό και καθηλωτικό «Κορίτσι» του μόλις 27χρονου Βέλγου Lukas Dhont, το οποίο απέσπασε τέσσερα μεγάλα βραβεία -σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fepresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»- επίσης στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Και κάπως έτσι, προς το εσωτερικό του Φεστιβάλ, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά και κατά κάποιον τρόπο ονειρώδη. Στην κυριότερη βιτρίνα των ημερών λοιπόν, το Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, οι συντελεστές του 59ου ΦΚΘ, μας προσκαλούν να συμμετέχουμε στη μέθεξη της κλασικής δημιουργίας. Επενδύοντας για μια ακόμα φορά στις ελπίδες και τις προσδοκίες του παγκόσμιου κινηματογράφου του μέλλοντος, θα συναντήσουμε εδώ -στον κορμό που συνέχει όλα τα γεγονότα της διοργάνωσης- 15 νέους και πολλά υποσχόμενους δημιουργούς του αύριο (ανάμεσα στους οποίους και 3 Έλληνες). Με πυξίδα τη «Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία/Caritas Romana», μια σπαρακτική και απαράμιλλη ιστορία που ενέπνευσε ποικίλα ρεύματα της εικαστικής τέχνης, θα συσταθεί ένας καμβάς πάνω στον οποίο θα ξεδιπλωθούν 15 κινηματογραφικά κομψοτεχνήματα. Έτσι, έχοντας ως κεντρική θεματική μια εν πολλοίς λησμονημένη ιδέα αλτρουισμού και αυτοθυσίας, η οποία κι έχει διαχρονικά εμπνεύσει σπουδαίους δημιουργούς (μεταξύ των οποίων ο Rubensκι ο Caravaggio), το Διεθνές Διαγωνιστικό θα παρουσιάσει 15 ταινίες που ξεχωρίζουν, συγκινούν κι επιχειρούν σίγουρα να αναστοχαστούν βαθιά και να δώσουν μια σύγχρονη οπτική άποψη της ευσπλαχνίας.

“Cimon and Pero (Roman Charity)” του Peter Paul Rubens, 1630, Rijksmuseum, Άμστερνταμ
“The seven works of Mercy” του Caravaggio, 1607, Pio Monte della Misericordia, Νάπολη

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Για ακόμα μια φορά φέτος, το Ελληνικό Σινεμά τοποθετείται στον πυρήνα του Φεστιβάλ, κι έτσι σε μια προσπάθεια ανάδειξης κι επισκόπησης της αρτιότατης ελληνικής παραγωγής, θα παρουσιαστούν 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες νέων και παλιότερων δημιουργών, 12 εκ των οποίων σε πρώτη προβολή, καθώς και κάποια films που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο των προβολών τους. Τη δομή του τμήματος αυτού συμπληρώνουν 10 μικρού μήκους ταινίες, στα πλαίσια ενός υπέροχου αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών, σ’ ένα ιδιαίτερο πανόραμα που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Αφιερώματα

Άλλη μια όψη του φεστιβάλ που άγγιξε, εξέπληξε ευχάριστα και προκάλεσε πολλές συζητήσεις είναι το ειδικό αφιέρωμα στο ελληνικό queer σινεμά. Μέσα από ένα μακροσκελές και καθηλωτικό χρονικό, το οποίο ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του 60’ και φτάνει ως εμάς, θα παρουσιαστούν 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες φιλοδοξούν να σκιαγραφήσουν τις ευαισθησίες, τα δικαιώματα και την προβληματική γύρω από τη σεξουαλική ταυτότητα, διατρανώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυναμική παρουσία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Άλλο ένα αφιέρωμα που περιμένουμε φέτος εναγωνίως -όπως και κάθε χρόνο βέβαια- είναι το Βαλκανικό Πανόραμα (Ματιές στα Βαλκάνια), στο οποίο φέτος, υπό τον εκστατικό τίτλο «Πριν ξεσπάσει το Κύμα», θα παρουσιαστούν οχτώ πρωτοπόροι και τολμηροί Ρουμάνοι σκηνοθέτες που βίωσαν τις δραματικές αναδομήσεις, τους περιορισμούς και τη λογοκρισίατου κομμουνιστικού κράτους του Τσαουσέσκου, θέτοντας ο καθένας, με τρόπο επαναστατικό, τις βάσεις του νέου κύματος του ρουμανικού σινεμά.

Αφιέρωμα στο ελληνικό queer σινεμά
«Ματιές στα Βαλκάνια» θα ρίξουμε και φέτος, μέσα από το αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το Κύμα»

Τιμώμενα Πρόσωπα

Ακόμα, τα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης, φέρνουν στα φώτα των προβολέων ετερόκλητα ρεύματα του σύγχρονου διεθνούς κινηματογράφου, τα οποία αξίζουν να μελετηθούν για την παραστατικότητα, την ευγλωττία τους και το συμβολικό τους ρόλο στην Τέχνη του σήμερα. Τέσσερις, σχετικά άγνωστοι εν Ελλάδι καλλιτέχνες λοιπόν, θα ξεδιπλώσουν την εργογραφία τους και θα μας συστηθούν υπό το πρίσμα των αφιερωμάτων του Φεστιβάλ. Πρώτος έρχεται ο Ισπανός Jaime Rosales, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νέου Ισπανικού Σινεμά, με σταθερή πλέον παρουσία στο Φεστιβάλ Καννών. Ακολούθως, το κοινό θα έχει τη χαρά να γνωρίσει από κοντά την Ολλανδή σκηνοθέτιδα Nanouk Leopold, η οποία διακρίνεται για τον ευαίσθητο και λεπτεπίλεπτο στοχασμό της πάνω σε νευραλγικά υπαρξιακά και ψυχολογικά θέματα. Τέλος, θα πραγματοποιήσουμε μια ενδιαφέρουσα εντρύφηση στο σουρεαλισμό και τη φαντασία, μέσα από τα μάτια των 38χρονων Χιλιανών εικαστικών και σκηνοθετών Joaquín Cociña και Cristóbal León, μέσα από την τεχνική stop-motion, θα μας παρουσιάσουν μερικές animation δημιουργίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις σε πληθώρα διεθνών φεστιβάλ, μουσείων και γκαλερί. Μεταξύ αυτών δεσπόζουν η Μπιενάλε της Βενετίας, το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, καθώς και το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Ισπανός Jaime Rosales κι η Ολλανδή Nanouk Leopold αποτελούν δύο κορυφαίες μορφές του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, που αξίζει σίγουρα να γνωρίσετε.
Καρέ από τo animation film “La Casa Lobo” (The Wolf House) των Χιλιανών Joaquín Cociña και Cristóbal León, που παρουσιάστηκε στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale)

Κι η Ιστορία Συνεχίζεται…

Στα υπόλοιπα τεκταινόμενα του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν φυσικά οι πολύ ενδιαφέρουσες ειδικές προβολές, το αφιέρωμα «Μαθήματα Ζωής» το οποίο και θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και περιλαμβάνει ταινίες με κοινό άξονα αναφοράς την εκπαίδευση, καθώς κι ένα νέο πρόγραμμα με διαγωνιστικό χαρακτήρα για ταινίες μικρού μήκους εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) που θα αναδείξει νέες προοπτικές του κινηματογράφου ως αισθητικοκοινωνικό φαινόμενο, επενδύοντας ιδιαίτερα σε καινοτόμες τεχνολογίες. Τέλος, στο φετινό Τμήμα της Αγοράς, θα παρευρεθεί ως πρώτος ambassador ο αγαπημένος τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί μας στο Φεστιβάλ για να φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα καθώς και να παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ. Στην Αγορά θα συμμετέχουν 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 14ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 12 ταινία στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότεροι από 200 διεθνείς τίτλοι στο Agora Film Market.

Όψεις της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας στο αφιέρωμα «Μαθήματα Ζωής»
Ο αγαπημένος Φοίβος Δεληβοριάς ως πρώτος ambassador της Αγοράς

Για το συνολικό πρόγραμμα, τα αφιερώματα, τις προβολές και για πολλά περισσότερα κι ενδιαφέροντα, μπορείτε να ενημερωθείτε από τον Επίσημο Κατάλογο του 59ου ΦΚΘ, το οποίο και διατίθεται online μέσα από τη σελίδα του Φεστιβάλ.

Να απολαύσετε αυτό το δεκαήμερο όσο περισσότερο μπορείτε!
Καλό Φεστιβάλ!!

1
Μοιράσου το