Scroll Top

In a Cinemanner of Speaking

Oscars 2015: Κόκκινα χαλιά, Πολυτέλεια, Δάκρυα και Ολίγη Τέχνη…

feature_img__oscars-2015-kokkina-xalia-politeleia-dakria-kai-oligi-texni
Επιτέλους! Οι ολυμπιακοί του σινεμά, τα Oscar του 2015 αποκτούν ενδιαφέρον! Με δυνατές και άξιες κατά το πλείστον υποψηφιότητες αλλά και με… τις γνωστές κλασικές οσκαρικές προβλεψιμότητες (Πάλι αυτή;;;!!!!). Να ντυθείτε γκλάμουρους για να τα παρακολουθήσετε. Και να έχετε χαρτομάντηλα, μπορεί να είναι συγκινητικό. Μπορεί πάλι και όχι…

Oscar καλύτερης ταινίας / Best Picture:

Η ταινία που μας συγκλόνισε και εξαιτίας της θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε εισιτήρια...

Υποψηφιότητες:

“American Sniper”

“Birdman”

“Boyhood”

“The Grand Budapest Hotel”

“The Imitation Game”

“Selma”

“The Theory Of Everything”

“Whiplash”

Εδώ και αν δεν γίνει σφαγή…

Το τρίο που πάει πακέτο σχεδόν σε όλα τα βραβεία (PGA, BAFTA’s, Χρυσές Σφαίρες κτλ.) είναι οι ταινίες “Boyhood”, “Birdman” και “The Imitation Game”. Και οι τρεις εξαιρετικές, με αξιοσημείωτες ερμηνείες και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αποκάλυψη ήταν το “Whiplash”, ενώ πολύ γερό χαρτί αποδεικνύεται και το “Grand Budapest Hotel” του Wes Anderson. Θα θέλαμε να το πάρει το “Birdman” ή το εκπληκτικό “Whiplash”, πιστεύουμε όμως πως θα το πάρει το “Boyhood”. Ταινίες με indie περιτύλιγμα που μας θυμίζουν πως το indie δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Είναι πλέον κάπως πιο σουλουπωμένο, πιο καθωσπρέπει, πιο στρογγυλεμένο και αναμενόμενο: Indie με ταγέρ και πέρλες. Δεν δίνουμε δυστυχώς καμία πιθανότητα να το πάρει ο Wes και λογικά θα παιχτεί μεταξύ “Birdman” και “Boyhood”. Αγωνία κι αυτή! Ηχηρή η απουσία του “Gone Girl”: το είπε και το ’κανε: έφυγε! Κρίμα γιατί η πρωταγωνίστρια ήταν τρομακτική. Το τέλος της ταινίας, βέβαια, κάπως παράταιρο…

Oscar καλύτερης σκηνοθεσίας / Best Director:

Αυτός με το χωνί και την ομώνυμη καρέκλα...

Υποψηφιότητες

 Alejandro G. Iñárritu, “Birdman”

Richard Linklater, “Boyhood”

Bennett Miller, “Foxcatcher”

Wes Anderson, “The Grand Budapest Hotel”

Morten Tyldum, “The Imitation Game”

Μεγάλη μάχη, σαν αυτές με τα χόμπιτ, τα ξωτικά, τους μάγους και τις νεράιδες, ανάμεσα στους Alejandro G. Iñárritu και Wes Anderson. Πιστεύoυμε ο πρώτος θα το πάρει στο νήμα. Θεωρούμε πως θα είναι κάποιος εκ των Linklater και Iñárritu. Πιθανώς, με βράβευση αντίστροφη από αυτήν της καλύτερης ταινίας. Έτσι, για να μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι με τη δικαιοσύνη της επιτροπής.

Oscar Α’ ανδρικού ρόλου / Best Actor:

Αυτός που δεν τον αναγνωρίζει ούτε η μαμά του (που ήθελε έτσι κι αλλιώς να γίνει δικηγόρος το αγόρι της, μέχρι που έπεσε η πρώτη χοντρή αμοιβή)...

Υποψηφιότητες

Steve Carell, “Foxcatcher”

Bradley Cooper, “American Sniper”

Benedict Cumberbatch, “The Imitation Game”

Michael Keaton, “Birdman”

Eddie Redmayne, “The Theory Of Everything”

Ο Bradley Cooper υπερεκτιμάται και μπαίνει υποψήφιος εδώ. Δικαιωματικά θα έπρεπε να πάει στον Keaton. Επειδή όμως η Ακαδημία λατρεύει τις βιογραφίες, μάλλον θα πάει στα πολλά υποσχόμενα χέρια του Eddie Redmayne του οποίου η ερμηνεία ήταν όντως εκπληκτική. Για ακόμη μια φορά μεγάλος απών ο Jake Gyllenhaal, ένα τεράστιο ταλέντο που υποτιμάται συνεχώς. Η Ακαδημία λατρεύει τις μεταμορφώσεις, γι’ αυτό και δίνουμε ως προγνωστικό τον Steve Carell. Από κατά συρροή κωμικός, ξάφνου μια νοσηρή περσόνα, that’s Oscar material. Θα θέλαμε κι εμείς να δούμε τον σταθερά αγαπημένο Jake στην πεντάδα. Δεν μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες του ρόλου του κι αυτός; Δεν έχυσε τόσο ιδρώτα άδικα, κύριοι και κυρίες της επιτροπής! Τι πρέπει να κάνει πια, του το χρωστάτε από τότε με τον τεράστιο λαγό!

Oscar Β’ ανδρικού ρόλου / Supporting Actor
:

Αυτός που κάποια μέρα θα πάει στην πιο πάνω κατηγορία («δεν μπορεί, μαμά, του χρόνου θα πάω καλύτερα, στο υπόσχομαι!»)...

Υποψηφιότητες

Robert Duvall, “The Judge”

Ethan Hawke, “Boyhood”

Edward Norton, “Birdman”

Mark Ruffalo, “Foxcatcher”

JK Simmons, “Whiplash”

Πρώτη φορά μας φαίνεται σωστό να μοιραστεί το βραβείο στα έξι! Πιστεύουμε όμως πως θα πάει στον J.K. Simmons του “Whiplash” που ήταν εξαιρετικός. Mε απόσταση αναπνοής η ερμηνεία του Edward Norton. Ο Simmons προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και μάλλον είναι το σίγουρο στοίχημα. Ο Mark Ruffalo θεωρούμε επίσης πως συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Oscar Α’ γυναικείου ρόλου / Best Actress
:

Αυτή που σηκώνει στους ώμους της το τεράστιο βάρος του να είσαι γυναίκα στη μεγάλη οθόνη...

Υποψηφιότητες

Marion Cotillard, “Two Days, One Night”

Felicity Jones, “The Theory Of Everything”

Julianne Moore, “Still Alice”

Rosamund Pike, “Gone Girl”

Reese Witherspoon, “Wild”

Julianne Moore, ετοίμασε τον ευχαριστήριο λόγο σου, ήρθε η ώρα. Θα θέλαμε να δούμε τη Rosamund να ανεβαίνει επί σκηνής, αν και μάλλον η Julianne θα σηκώσει το αγαλματίδιο. Μήπως μας ετοιμάζουν καμιά έκπληξη; μήπως τα σαρώσουν όλα τα αγγλάκια τελικά; Julianne, ως ψημένη επαγγελματίας, ετοίμασε και το gracious loser ύφος σου δια παν ενδεχόμενον («Και ποια είναι αυτή που... μπράβο, μπράβο, αγάπη μου… παλαμάκια...»)

Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου / Supporting Actress:

Αυτή που σηκώνει ακόμη πιο πολύ βάρος (και της κλέβει ώρα απ’ τον φακό ο χαζοπρωταγωνιστής)..

Υποψηφιότητες

Patricia Arquette, “Boyhood”

Laura Dern, “Wild”

Emma Stone, “Birdman”

Meryl Streep, “Into The Woods”

Keira Knightley, “The Imitation Game”

Μάλλον το όνομα της Meryl Streep μπήκε εδώ εκ παραδρομής ή από συνήθεια. Ή το έχουν μόνιμα και ξέχασαν να το βγάλουν. Δικαιωματικά σίγουρα δεν μπήκε πάντως! Το βραβείο βροντοφωνάζει Patricia Arquette και της αξίζει. Η Μέριλ Στριπ καταρρίπτει το δικό της ρεκόρ, με τη 19η υποψηφιότητά της. Έχουμε πλέον την εντύπωση πως τη βάζουν στη λίστα από συνήθεια ή βάσει εθιμικού δικαίου, έχει γίνει πια ανέκδοτο, αν έχει λίγη τσίπα δεν θα έπρεπε να το πάρει, αν της το δώσουν. Να διδαχτεί από την δική μας Χρυσούλα Διαβάτη και να αναβαθμίσει τον θεσμό. Emma Stone ftw, ladies and gentlemen.

Oscar σεναρίου / Original Screenplay:

Στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογέννεση, οπότε αλλού αυτά!...

Υποψηφιότητες 

“Boyhood”

 “Birdman”

“Foxcatcher”

 “The Grand Budapest Hotel”

“Nightcrawler”


Εάν δεν κερδίσει το “Grand Budapest Hotel” σε αυτήν την κατηγορία θα είναι αδικία τρελή. Αλλά μήπως δεν έχουμε δεί και τέτοιες στον κόσμο του κινηματογράφου; (Γιατί αλλού, όλο δικαιοσύνη είμαστε). Πιστεύουμε πως εδώ, θα εξισορροπηθεί το γεγονός πως δεν θα βραβευτεί αλλού το “The Grand Budapest Hotel”. 

Oscar Διασκευασμένου Σεναρίου / Adapted Screenplay:

H για να παραφράσoυμε ελαφρώς την Shirley MacLain στις «Ανθισμένες Μανώλιες», «γιατί καλέ να διαβάσω το βιβλίο; αν είναι καλό θα το γυρίσουν ταινία»...”

Υποψηφιότητες

 “American Sniper”

“The Imitation Game”

 “Inherent Vice”

“The Theory Of Everything”

“Whiplash”


Θέλουμε “Whiplash”! Αλλά μάλλον νικητής θα φύγει το “Imitation Game”. Το “Inherent Vice” το περιμένουμε πως και πως, αλλά ποσώς μας απασχολεί αν θα πάρει Όσκαρ. Μεταξύ “American Sniper” και “Imitation Game” θα παιχτεί λογικά η υπόθεση. Αλλά η λογική θέλει και ευαισθησία όπως δίδαξε και η Jane Austen πολύ πριν γεννηθεί ο Όσκαρ (αμάν, το παιδί είναι χρυσό!).


Δεν μας χάλασε καθόλου η απουσία του “Hobbit” (έλεος πια, επειδή τους μείνανε τα εφέ, ο θεατής θα την πληρώνει μέχρι να πεθάνει;) ακόμη και από τις κατηγορίες Οπτικών Εφέ και Kουστουμιών (βλέπετε; το κατάλαβαν ακόμη κι αυτοί!). Οπτικά Εφέ λογικά θα πάρει ο Nolan για το υπέροχο “Interstellar” που ήταν μια οπτική μαγεία (αν δε σε πήρε ο ύπνος). Περιμέναμε να δούμε σε παραπάνω κατηγορίες το “Gone Girl”, ειδικά στην κατηγορία μουσικής: ήταν από τις καλύτερες μουσικά δεμένες ταινίες. 

Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας / Foreign Language Film:

Αυτό με τους υποτίτλους ή «τι είπε Θανάση, το έχασα πάλι, κοιτούσα το φόρεμα»...

Υποψηφιότητες 

“Ida”

“Leviathan”

“Tangerines”

“Timbuktu”

“Wild Tales”

Η “Ida” γλυκοκοιτάζει το αγαλματίδιο, ξερογλειφόμενη, αλλά εμείς έχουμε τα fingers crossed για τον τιτάνα Ρώσο μάγο της κινηματογραφικής γλώσσας, Andrei Zvyagintsev. (Περιμένουμε να ακούσουμε να το προφέρουν τα αμερικανάκια! χα) 

Oscar φωτογραφίας / Best Cinematography
:

Φώτα, κάμερες, και άλλα μαγικά...

Υποψηφιότητες

“Birdman”, Emmanuel Lubezki

“The Grand Budapest Hotel”, Robert Yeoman

“Ida”, Lukasz Zal and Ryszard Lenczewski

“Mr. Turner”, Dick Pope

 “Unbroken”, Roger Deakins

 Αυτά αγαπητοί μου δίνονται γιατί παραπονιούνταν παλιά οι σύζυγοι διαφόρων τεχνικών που ήθελαν κι αυτές να πατήσουν στα κόκκινα χαλιά. Αστειεύομαστε. Είναι εξαιρετικά σημαντικά όχι μόνο για την αισθητική εμπειρία της κινούμενης εικόνας αλλά για την ίδια την πρόσληψη ακόμη και των ιδεολογικών μηνυμάτων. Επομένως πρόκειται για την ουσία της κινηματογραφικής τέχνης. Δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει εδώ. Εσείς; Βέβαια ξεχωρίζουμε το “Mr. Turner”, που κατάφερε να δώσει στην εικόνα της πραγματικότητας την ψευδαίσθηση της ζωγραφικής επιφάνειας…

Oscar ταινίας κινουμένων σχεδίων / Animated Feature
:

Μικυμάους για σκεπτόμενους (τάχα)

 Υποψηφιότητες

“Big Hero 6”

“Boxtrolls”

“How To Train Your Dragon 2”

“Song Of The Sea”

“The Tale Of Princess Kaguya”

Εδώ θα μετρήσει η ισορροπία μεταξύ τεχνικής και ευαισθησίας ή καινοτομίας και έκπληξης, κάποιο δίπολο τελοσπάντων… Λέτε στο μέλλον τα άβαταρ να προσέρχονται με βαθύ ντεκολτέ στην τελετή;

Οψόμεθα…

1
Μοιράσου το