Scroll Top

Λόγος + Τέχνη

Καλοκαίρι επί χάρτου: Μέρος Β

feature_img__kalokairi-epi-xartou-meros-b
Οι συντάκτες του Artcore Magazine μαζεύτηκαν από όλη την χώρα (τρόπος του λέγειν) και σας παρουσιάζουν τη λίστα με τα βιβλία που δεν θα χορταίνετε να διαβάζετε αυτό το καλοκαίρι! Και όχι μόνο… 

1. Όμορφοι και καταραμένοι, του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Εκδ. Ερατώ

665 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

– Ο Φ. Φιτζέραλντ είναι ένας μάστορας της γραφής, που στήνει κόσμους και χαρακτήρες τόσο αληθινούς που νομίζεις πως τους έχεις γνωρίσει κι έχετε πιει μαζί κοκτέιλ. Όχι τσίπουρα, κοκτέιλ.

– Περιγράφει την παρακμή της αμερικανικής κοινωνίας τη δεκαετία του 1920, μιας κοινωνίας που θέλει διακαώς να λάμπει, να γυαλίζει, να περνάει καταπληκτικά, ενώ μέσα της τρέμει τη φτώχια και ταυτόχρονα τη δουλειά. Σκιαγραφεί το ξεφούσκωμα και τη ματαιότητα των ψευδαισθήσεων.

– Έχει ειπωθεί ότι ο ήρωας του βιβλίου, Άντονυ, είναι στην πραγματικότητα ο Φιτζέραλντ, ενώ η Γκλόρια, η σύζυγος του Ζέλντα.

– Η Γκλόρια, στην τελευταία σκηνή του βιβλίου έχει χάσει την ομορφιά και τα νιάτα της. Ο Άντονυ έχει χάσει την έμπνευση του. Πολλά σπαταλήθηκαν τόσο θλιβερά και θέλεις να μάθεις γιατί και πώς.

2. Το κουτσό, του Χούλιο Κορτάσαρ

Εκδ. Εξάντας

680 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί:

– Δεν είναι ένα βιβλίο, αλλά τουλάχιστον δύο! Διαβάζεται με πολλούς τρόπους, αφού στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει μια παραπομπή που οδηγεί σε άλλο κεφάλαιο και όχι στο επόμενο.

– Ο Κάρλος Φουέντες είπε για το βιβλίο αυτό πως «δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά το κουτί της Πανδώρας». Είναι αλήθεια, πρόκειται για ένα λογοτεχνικό μάντρα, που θα σε ακολουθεί για καιρό, σαν να σε έχει μαγέψει.

– Η Μάγα, ο Οράσιο, ο Γκρεγκορόβιους και όλοι οι χαρακτήρες που εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο, όπως και οι διάλογοι τους, είναι από τους πιο ενδιαφέροντες που θα συναντήσεις στην παγκόσμια λογοτεχνία.

– Εμπεριέχει φιλοσοφικές σκέψεις, αλλά δεν είναι φιλοσοφικό, έχει ποιητική υφή, αλλά δεν είναι ποιητικό. Είναι απλά πολύ-πολύ μπροστά, τολμηρό και πρωτοποριακό. 

3. Ο λύκος της στέπας, του Χέρμαν Έσσε

Εκδ. Μίνωας

221 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

– Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα τριπάκι, ένα ναρκωτικό. Σε ταξιδεύει σε άγνωστα μέρη, σου ανοίγει την πόρτα σε τόπους που είναι «μόνο για τρελούς».

– Έχει να κάνει με την ψυχανάλυση, τα όνειρα, τον Γιούνγκ και την διάσπαση του ανθρώπου σε ον που κυριαρχείται από τα ένστικτα του και παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές προσδοκίες.

– Γράφτηκε το 1927 και είναι ακόμη επίκαιρο. Ενθουσιάζει λες και γράφτηκε χθες.

– Απλά πρέπει να το έχεις διαβάσει. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των βιβλίων, που όλοι θεωρούν ότι τα έχεις διαβάσει εκ των προτέρων. Διάβασε το λοιπόν για να μην αναγκαστείς να παριστάνεις ότι το έκανες (συμβαίνει και στους καλύτερους αναγνώστες…)

4. Το ακριβό φαρμάκι, της Μαίρη Γουέμπ

Εκδ. Νεφέλη

432 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

– Θα αγαπήσεις πραγματικά την ηρωίδα, τη λαγώχειλη Προύντενς Σαρν, ρομαντική αλλά και ρεαλίστρια, δοτική και ξύπνια, θα θέλεις να τη δεις ευτυχισμένη.

– Η μετάφραση της Άννας Σικελιανού είναι ένα ποίημα από μόνη της.

– Σου προσφέρει το happy end που θέλεις, για να σκάσεις ένα χαμόγελο (καλοκαίρι είναι, κι ας μας το θυμίζει μόνο η ζέστη), χωρίς σε καμιά περίπτωση να είναι γλυκερό.

– Είναι εξαιρετική γυναικεία λογοτεχνία και μπορούμε να το αναφέρουμε όποτε μας την πέφτουν ότι μόνο οι άντρες έχουν γράψει σπουδαία πράγματα. Υπάρχει σαφώς και η Τζέιν Όστεν, αλλά δεν αρκεί.

5. Old Boy {Πλέι μολέξεις}, του Κώστα Κωστάκου

Εκδ. Bibliotheque

157 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

– Αποτελείται από μικρά διαμαντάκια που διαβάζονται με μια ανάσα.

– Είναι ευφυές και παρανοϊκό. Κάποιες μικρές ιστορίες του θα κολλήσουν στο κεφάλι σου για μέρες.

– Είναι απολύτως σύγχρονο, με σκέψεις και προβληματισμούς, εικόνες και λέξεις του σήμερα.

– Θα είσαι ένας από τους λίγους τυχερούς που το διάβασαν, γιατί εκδόθηκαν μόνο 200 αντίτυπα.

6. Το τούνελ, του Ερνέστο Σάμπατο

Εκδ. Αστάρτη

176 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί:

– Ο Σάμπατο είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής και ίσως ο σπουδαιότερος Αργεντινός συγγραφέας.

– Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα εγκώμιο του πάθους, των πολύ ρευστών ορίων μεταξύ αγάπης και μίσους, τρέλας και λογικής και, προπαντός, της ζήλειας.

– Είναι ένα αριστούργημα αφήγησης σε α’ πρόσωπο και ψυχογραφικής ανάλυσης.

– Όσα χρόνια κι αν περάσουν, μένει στο μυαλό σου ως κάτι που έκαιγε στα χέρια σου, σ’ έκανε να θυμώνεις και να λυπάσαι, να χαίρεσαι και να ζητάς εκδίκηση και, εν τέλει, σου άφησε το σημάδι του. Πόσα βιβλία μπορούν να το κάνουν αυτό;

7. Ένας θάνατος στην οικογένεια, του Karl Ove Knausgård

Εκδ. Καστανιώτη

544 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

  • Η πρώτη παράγραφος του βιβλίου περιγράφει ένα πτώμα σε αποσύνθεση. Μιας και ο τίτλος του άρθρου είναι «Καλοκαίρι επί χάρτου» δε μπορούσαμε παρά να βάλουμε στη λίστα των βιβλιοπροτάσεων ετούτο το καλοκαιρινό, ξένοιαστο, χαριτωμένο βιβλίο.
  • Επιτέλους θα μπορείς να πάρεις θέση κι εσύ στις αναρίθμητες συζητήσεις που έχει προξενήσει το συγκεκριμένο βιβλίο λόγω του περιεχομένου του.
  • Πρόκειται για το πρώτο μέρος της εξάτομης (ναι, έξι τόμοι. Έξι) λογοτεχνικής αυτοβιογραφίας του Knausgård και αν έκατσες και διάβασες τα 20-30 βιβλία του Game of Thrones, τότε θα κάτσεις να διαβάσεις και τον Καρλ. Έχει κι εδώ θανατικό, μη μου αγχώνεσαι…
  • Είναι μία ευκαιρία να διαβάσεις σκληρές αλήθειες για τη ζωή, επώδυνες παρατηρήσεις για τις ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες σίγουρα θα σε οδηγήσουν στο τέλος του βιβλίου και θα βγεις απ’ αυτό διαφορετικός. Αυτός δεν είναι ο σκοπός της ανάγνωσης;
  • Αν κάποιος έχει γράψει 3.500 σελίδες για την ζωή του (το σύνολο των σελίδων και των 6 τόμων) δε νομίζεις ότι οφείλεις να ρίξεις μία ματιά έστω στις πρώτες 300; Tέτοιος κόπος ενδοσκόπησης, μη πάει χαμένος σε παρακαλώ!

8. Οι παραχαράκτες, του Αντουάν Μπελό

Εκδ. Πόλις

513 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

-Η παραχάραξη, ως ύψιστη εξαπάτηση, είναι εξ ορισμού μια ευγενής μορφή τέχνης.

-Σε μεταφέρει σε τόπους, καταστάσεις και συνθήκες που αποπνέουν μια απίστευτη αίσθηση περιπλάνησης.

-Ο καταιγισμός των πληροφοριών που σου μεταδίδει είναι σφόδρα σαγηνευτικός.

9. Ο δολοφόνος μέσα μου, του Τζιμ Τόμσον

Εκδ. Μέδουσα

253 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

-Αν σου αρέσει η hard boiled λογοτεχνία, αυτό το βιβλίο κάνει μέχρι και τα βιβλία του Ρέιμοντ Τσάντλερ να φαίνονται φωτεινά και αισιόδοξα.

-Διαθέτει ένα από τους γοητευτικότερους αντί-ήρωες που θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς.

-Αντί για ανακουφιστικές απαντήσεις, προσφέρει άλυτα ερωτήματα. 

10. Η εφεύρεση του Μορέλ, του Αδόλφο Μπιόυ Κάσαρες

Εκδ. Πατάκη

153 σελίδες

Να το διαβάσεις γιατί: 

-Είναι ενδεδυμένο με ένα υποδειγματικό στιλιζάρισμα

-Προπορεύεται της εποχής του

-Πλέκει μία απίστευτα διεξοδική και μαγευτική πλοκή

 

1
Μοιράσου το