Scroll Top

Serial Killers

Mad Men: Βαριά ποτά, βαριά τσιγάρα

feature_img__mad-men-baria-pota-baria-tsigara
Ταξίδι στην εποχή όπου οι άντρες έπρεπε να ξεχειλίζουν από τεστοστερόνη, το τσιγάρο έκανε καλό στην υγεία, η θέση της γυναίκας ήταν στην κουζίνα… άντε το πολύ πολύ στα πόδια του αφεντικού της και η υπερκατανάλωση έβρισκε τον δρόμο στα μυαλά των ανθρώπων μέσα από την διαφήμιση.

A! Η αρχή της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ! Μια υπέροχη χρονική περίοδος… αν ήσουν λευκός χριστιανός ετεροφυλόφιλος άντρας, μια δύσκολη περίοδος για όλους τους άλλους. Τα τραύματα των ΗΠΑ από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945) και τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), επουλωμένα κακήν κακώς ήδη από τη δεκαετία του 1950, οδήγησαν την κοινωνία να γυρίσει σε συντηρητικές αλλά και οπισθοδρομικές απόψεις που άρχισαν ωστόσο να ξεφτίζουν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Προς τι τα μαθήματα αμερικανικής ιστορίας; Μια σειρά εποχής έχει ανάγκη από πραγματικά στοιχεία και λεπτομέρειες, αν θέλει να πείσει τους θεατές της ότι η πλοκή της αναφέρεται στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το “Mad Men” πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο αυτό: εκπληκτικά κοστούμια, εξαιρετικά σκηνικά, συμπεριφορές και εκφράσεις στο στυλ της δεκαετίας αλλά και αναφορές σε σημαντικές στιγμές όπως οι δολοφονίες των John F. Kennedy και Martin Luther King, Jr (έλα παιδία δεν είναι spoiler αυτό!!!).

Πριν τις μεγάλες επιτυχίες των σειρών “Breaking Bad” και “the Walking Dead”, το μεγάλο στοίχημα του συνδρομητικού καναλιού AMC ήταν να φτιάξει το νέο του πρόγραμμα με σειρές ποιότητας και υψηλού επιπέδου. Κάπως έτσι το 2007 δόθηκε το πράσινο φως για το “Mad Men”. Ο συν-σεναριογράφος και συν-παραγωγός της σειράς “the SopranosMatthew Weiner, είχε την ιδέα μιας σειράς που να αναπαριστά μια εποχή, συνυφασμένη με πολλές έντονες αντιθέσεις και βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Όλα αυτά, στην συσκευασία του πολύχρωμου και φωτεινού αμερικάνικου ονείρου, της ραγδαίας ανάπτυξης εταιριών και φυσικά του μάρκετινγκ. Από την πρώτη κιόλας προβολή η σειρά έγινε επιτυχία. Τα βραβεία Emmy και Χρυσές Σφαίρες δεν άργησαν να έρθουν, οι κριτικοί εκθείαζαν τη σειρά και παράλληλα το κοινό συντονιζόταν κάθε Κυριακή για να την παρακολουθήσει.

Η ονομασία μπορεί να παραπλανήσει, ωστόσο “Mad Men” είναι το παρατσούκλι που έδωσαν οι διαφημιστές της Νέας Υόρκης στους εαυτούς τους, όπως πληροφορούμαστε από το πρώτο επεισόδιο, (καθόλου ψώνια τα παλικάρια), καθώς τα περισσότερα γραφεία βρίσκονταν στην λεωφόρο Madison, κάνοντας λογοπαίγνιο.

Η σειρά εκτυλίσσεται γύρω από τις ζωές των εργαζομένων της διαφημιστικής εταιρίας Sterling-Cooper, ωστόσο κύριοι πρωταγωνιστές της είναι: ο Don Draper (o πανέμορφος Jon Hamm), ένας επιτυχημένος διαφημιστής με εμφάνιση που παραπέμπει στον Clark Kent/Superman, φαινομενικά άριστος οικογενειάρχης, ένας χαρακτήρας τρομερά γοητευτικός για τις γυναίκες με πολλά μυστικά και ένα σκοτεινό παρελθόν, παντρεμένος με την Betty (η «παγωμένη» Emma Frost των X-MEN, January Jones) ένα πρώην μοντέλο. Η Peggy Olson (η νεαρή Elisabeth Moss) μια νεαρή ταλαντούχα κοπέλα που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα και στον αντίποδα ο Pete Campbell (ο γιός του “Angel” της ομώνυμης σειράς, Vincent Kartheiser) η καριέρα του οποίου μοιάζει να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα λόγω της κοινωνικής του θέσης. Η Joan (η εντυπωσιακή γυναίκα του Reynolds στην αδικοχαμένη σειρά “Firefly” Christina Hendricks) η αρχιγραμματέας, προσωποποίηση της θηλυκότητας και πιο δυναμική από όσο αφήνει τους άλλους να καταλάβουν και οι Sterling (ο γοητευτικός ασπρομάλλης μπαμπάς Stark στην δεύτερη ταινία Iron Man, John Slattery) και Cooper (o ταλαντούχος Robert Morse με καριέρα που ξεκινά από την δεκαετία του 1950) οι εκκεντρικοί ιδιοκτήτες της εταιρίας.

Όλες οι προκαταλήψεις μοιάζουν φυσιολογικές στο “Mad Men”, ρατσισμός και σεξισμός έχουν την τιμητική τους, μια επιτυχημένη δουλεία δεν εξασφαλίζει το λαμπρό μέλλον απλώς βοηθάει στο να φτάσεις λίγο πιο ψηλά (ότι κι αν σημαίνει αυτό). Όλα αυτά προβάλλονται είτε δραματικά είτε κωμικά, με ένα εξαιρετικό τις περισσότερες φορές σενάριο, κρατώντας μια περίεργη ισορροπία ανάμεσα στην νοοτροπία εκείνης της εποχής και στην κριτική ματιά του σήμερα. Όσο κι αν διαφωνούμε με τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών ή τις αποφάσεις τους δεν παύουν να είναι καθημερινοί χαρακτήρες μιας άλλης εποχής που δυστυχώς σε αρκετά αρνητικά σημεία διαφέρει ελάχιστα από την δική μας.

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ προβάλλεται η 6η σεζόν που θα αποτελείται από 9 ωριαία επεισόδια σε αντίθεση με τα 13 των προηγούμενων ετών.

Φιλική συμβουλή : Η σειρά δεν ενδείκνυται για αυτούς που σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα και το αλκοόλ. Σχεδόν σε όλες τις σκηνές της σειράς η κατανάλωση λίτρων αλκοόλ και πακέτων τσιγάρων είναι μέρος του σκηνικού και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των χαρακτήρων. Σε σημείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως κατάφερε αυτή η γενιά να κλείνει δουλείες, να αναπνέει και να αναθρέφει παιδιά.

Photo Sources

  • http://www.amctv.com
1
Μοιράσου το