Αρκεί να το ακούσει μία φορά
Ο Paravicini γεννήθηκε μετά από 25 εβδομάδες κύησης, με αποτέλεσμα του πρόωρου τοκετού του, την παραμονή του σε θερμοκοιτίδα. Δυστυχώς η χορήγηση οξυγόνου μέσα στη θερμοκοιτίδα του προκάλεσε τύφλωση. Ο αυτισμός είναι άλλη μία κατάσταση που βιώνει ο Paravicini. Σε ηλικία μόλις δύο ετών ξεκίνησε να παίζει πλήκτρα με ένα παλιό όργανο που του έδωσε η νταντά του. Διαθέτει την μοναδική ικανότητα να μπορεί να παίζει ένα κομμάτι στο πιάνο αρκεί να το ακούσει για μία μόνο φορά. Το ταλέντο του ανακαλύφθηκε, όταν σε επίσκεψη γνωριμίας στο Linden Lodge School for the Blind στο Λονδίνο, όπου αποφάσισαν οι γονείς του να φοιτήσει ο Paravicini, άρχισε να παίζει πιάνο στην αίθουσα μουσικής του σχολείου. Ο Ockelford, όταν ο Paravicini τον «εκτόπισε» από το πιάνο για να παίξει ο ίδιος, αμέσως κανόνισε να ξεκινήσουν μαθήματα που γρήγορα διεξάγονταν καθημερινά. Κάπως έτσι ξεκίνησε μία λαμπρή πορεία για τον Paravicini, όπου στα επτά του χρόνια έδωσε το πρώτο του κονσέρτο. Το 1989 έκανε μία δημόσια εμφάνιση μαζί με την Royal Philharmonic Pops Orchestra στο Barbican Hall του Λονδίνου, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ “Musical Savants” στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά σε εκείνον.
Την επόμενη χρονιά παρουσιάζεται και βραβεύεται από την πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα. Ακολουθούν πολλές ακόμα μουσικές συνεργασίες και εμφανίσεις μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου του μουσικού άλμπουμ, “Echoes of the Sounds to Be” στις 27 Σεπτεμβρίου 2006. Επίσης εκδίδεται η βιογραφία του “In the Key of Genius” από τον Adam Ockelford στις 3 Mαϊου 2007, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα πραγματικό ταλέντο της μουσικής με εξαιρετικές επιδόσεις σε αυτή. Ο Paravicini λοιπόν πορεύεται στη ζωή χωρίς να αφήνει την αναπηρία του να εμποδίζει τη δημιουργικότητα του. Το History (U.S. TV channel) έχει προβάλλει το ταλέντο του, ενώ το “The Musical Genius” είναι τίτλος επεισοδίου που προβλήθηκε από το Channel 5 (UK) στα πλαίσια της εκπομπής Extraordinary People όπου καταγράφεται το ταξίδι του Paravicini με προορισμό το Λας Βέγκας, όπου συμμετείχε σε φιλανθρωπική εκδήλωση με άλλους καλλιτέχνες.
Η συνύπαρξη ταλέντου και επιτυχιών σε άτομα με αναπηρίες αποτελούν ξεχωριστές και ελπιδοφόρες περιπτώσεις που δίνουν αισιοδοξία και δύναμη σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη και θεωρούν ανασταλτικό παράγοντα την αναπηρία τους.