Scroll Top

Serial Killers

Black Mirror: Μια μελλοντική δυστοπία… όχι τόσο μακρινή

feature_img__black-mirror-mia-mellontiki-distopia-oxi-toso-makrini
To “Black Mirror” είναι μια βρετανική σειρά που πραγματεύεται διαφορετικά θέματα και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε κάθε επεισόδιο. Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε αγοράστηκε από τη Netflix και σίγουρα δεν ανήκει στις «πολιτικά ορθές» σειρές που έχεις συνηθίσει να βλέπεις. Κοινό χαρακτηριστικό η επίδραση της τεχνολογίας στην κοινωνία και την ψυχολογία μας. Όπως αναφέρει στην Guardian ο ιδιοφυής σεναριογραφός της σειράς Charlie Brooker: «Αν η τεχνολογία είναι φάρμακο -και πράγματι φαίνεται να είναι- τότε ποιες ακριβώς είναι οι παρενέργειές του;»

Το θέμα του πρώτου επεισοδίου της σειράς (“The National Anthem”) ήταν λίγο αποκρουστικό και οι εντυπώσεις που προκάλεσε στο κοινό ανάμικτες. Ήταν άλλωστε στόχος των παραγωγών να προξενήσουν θόρυβο και η ειρωνία είναι, ότι ύστερα από λίγα χρόνια, το επεισόδιο αποδείχθηκε εν μέρει προφητικό για τον Άγγλο πρώην Πρωθυπουργό David Cameron και το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε (βλ. Piggate), αν και ο σεναριογράφος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την προσωπική του ζωή όταν το είχε γράψει.

Ακολουθούν τα επόμενα επεισόδια, αλληγορίες της σημερινής μας κοινωνίας, που θυμίζουν ιστορίες εμπνευσμένες από μυθιστόρημα του Orwell ή τον «Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο» του Huxley, όπου όλοι είναι υπνωτισμένοι από τηλεοπτικά σόου, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υλικά αγαθά που φέρνουν μόνο επίπλαστη και πρόσκαιρη ευτυχία και μας κάνουν έρμαια πολυεθνικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων, ενώ γινόμαστε παθητικοί θεατές σε ουσιώδη ζητήματα που επηρεάζουν την κοινωνία και τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι όταν πατάμε αποδοχή στους Όρους και τις Προϋποθέσεις μιας εφαρμογής που θέλουμε να κατεβάσουμε στο smartphone, αυτόματα δίνουμε πρόσβαση σε εταιρίες να ελέγχουν τα προσωπικά μας δεδομένα: από φωτογραφίες μέχρι τις κλήσεις μας. Ποιος είναι ο λόγος που αδιαφορούμε και δεν νοιαζόμαστε; Είναι αυτή η ψυχολογία της μάζας; Πως θα μπορούσαν τα κράτη και οι μεγάλες πολυεθνικές να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά εναντίον μας ακόμα και αν δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε;

Ένα αρκετά δυστοπικό επεισόδιο του τρίτου κύκλου του “Black Mirror” (“Nosedive”) παρουσιάζει μια πραγματικότητα όπου το κοινωνικό στάτους, η δουλειά, οι δημόσιες και προσωπικές σχέσεις κάθε ανθρώπου επηρεάζονται από το πόσα like θα δώσει και θα πάρει από τους άλλους, δημιουργώντας έτσι μια ψεύτικη εικονική προσωπικότητα, μια κατάσταση που τη βιώνουμε σήμερα -στην νεογέννητη εκδοχή της- με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σε άλλο επεισόδιο (“The Entire History of You”), το άτομο έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις αναμνήσεις του σε ένα εμφυτευμένο τσιπάκι στο σώμα του και να ανατρέχει σε αυτές ανα πάσα στιγμή... αλλά όλα έχουν ένα τίμημα.

Η σειρά “Black Mirror” είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και αξίζει της προσοχής μας, αφού σε κάνει να αναρωτιέσαι για το αν τα θέματα που πραγματεύεται απέχουν κατά πολύ από το σήμερα και την καθημερινότητά μας. Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης είναι πως αν και θεωρείται σειρά επιστημονικής φαντασίας, πολλές από τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις ηλεκτρονικές συσκευές που παρουσιάζονται στα επεισόδια, βρίσκονται ήδη στην αγορά ή σε πειραματικό στάδιο στα υπόγεια μεγάλων εταιρειών. Όμως, όπως αναφέρει και ο Charlie Brooker δεν πρέπει να κατακρίνουμε και να θεωρούμε την τεχνολογία υπεύθυνη αλλά τον άνθρωπο που δεν κάνει σωστή χρήση της. Σίγουρα είναι πολλά τα οφέλη που σου προσφέρει η μαύρη οθόνη του κινητού, του υπολογιστή και τόσων άλλων συσκευών που εχουν κατακλύσει τις ζωές μας αλλά σκέφτηκες ποτέ μήπως η μαύρη οθόνη γίνεται ασυναίσθητα ο Μαύρος Καθρέφτης της ματαιοδοξίας σου; Ίσως είναι καιρός να τον σπάσεις.

1
Μοιράσου το