Scroll Top

Auditorium

Gil Scott-Heron: Η φωνή της διαμαρτυρίας και ο αρχηγός μίας επανάστασης που μπορούσες να τη χορέψεις

feature_img__gil-scott-heron-i-foni-tis-diamartirias-kai-o-arxigos-mias-epanastasis-pou-mporouses-na-ti-xorepseis
“Δεν θα μπορείς να κάτσεις σπίτι αδερφέ, δεν θα μπορείς να συνδεθείς, να ανάψεις, να παραιτηθείς. Δεν θα μπορείς να χάσεις τον εαυτό σου στην πρέζα και να ξεχαστείς, να κάνεις ένα διάλειμμα για μπύρα ανάμεσα στις διαφημίσεις. Γιατί η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, η επανάσταση δεν θα είναι θέαμα σε επανάληψη, η επανάσταση θα γίνει ζωντανά”. Στίχοι γεμάτοι νόημα και ουσία. Γιατί πολύ απλά ο Gilbert Scott-Heron (1949-2011) υπήρξε καλλιτέχνης που δεν άφηνε τίποτα να “πέσει κάτω” και να χαραμιστεί.

Γεννημένος στο Σικάγο της Αμερικής το 1949 και μόνιμος κάτοικος του Harlem τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, ο Gil Scott-Heron με την ψηλή και λιπόσαρκη, σχεδόν καχεκτική, κορμοστασιά του, υπήρξε ποιητής της soul, blues και jazz σκηνής και έχει χαρακτηριστεί ως ο godfather της rap. Έγινε περισσότερο γνωστός ως performer προφορικού λόγου τις δεκαετίες του 70’ και του 80’ και λιγότερο ως συγγραφέας. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως “bluesologist” (μην ανατρέξεις σε λεξικά, πρόκειται για όρο που ο ίδιος εφηύρε).

Ποιητής του δρόμου και ανήσυχο πνεύμα, που με τη μουσική του επηρέασε και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία των μετέπειτα Αφρικανο-Αμερικάνικων ειδών μουσικής όπως η hip-hop και η neo-soul. Ο κύριος Gil Scott υπήρξε ο proto-rapper που λίγο-πολύ διαμόρφωσε τη στάση και το “στιλιστικό λεξιλόγιο” διαφόρων rap groups που έδρασαν μετέπειτα στη hip-hop μουσική σκηνή όπως οι Public Enemy.

Μέσω της μουσικής του άσκησε δριμύτατη κριτική στην πολιτική, το ρατσισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τη δεκαετία του 70’ με αποτέλεσμα η φωνή του να έχει ταυτιστεί με την κουλτούρα της διαμαρτυρίας. Ο Scott-Heron «παντρεύει» την πολιτική με τη soul, σε βαθμό που δεν κατάφερε κανένας άλλος καλλιτέχνης ως τώρα.

Ξεκίνησε να ηχογραφεί δίπλα στον θρυλικό jazz παραγωγό Bob Thiele (γνωστός για τις συνεργασίες του με σπουδαία ονόματα της jazz όπως οι Louis Armstrong και John Coltrane). Το 1970 έκανε το πρώτο του release με το album “Small Talk at 125th and Lenox” σε συνεργασία με την Flying Dutchman Records. Ένα album με 15 tracks-καταπέλτες κατά της επιπολαιότητας της τηλεόρασης και της ματαιοδοξίας του καταναλωτισμού. Σε συνεργασία με την ίδια δισκογραφική ηχογράφησε άλλα δύο album το “Pieces of a Man” (1971) και το “Free Will” (1972).

Ένα από τα κομμάτια του “Pieces of a Man” είναι το θρυλικό ποίημα-τραγούδι “The Revolution Will Not Be Televised”… Ο ίδιος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι “αυτό το τραγούδι ήταν για το μυαλό σου… πρέπει να αλλάξεις το μυαλό σου πριν αλλάξεις τον τρόπο που ζεις και τον τρόπο που κινείσαι… αυτό που θα αλλάξει τον κόσμο θα είναι κάτι το οποίο κανένας ποτέ δεν θα μπορέσει να καταγράψει σε φιλμ… θα είναι απλά κάτι που βλέπεις και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι είσαι σε λάθος σελίδα” (…και προφήτης λοιπόν ο κύριος Gil Scott). Ο τίτλος του συγκεκριμένου κομματιού είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά ως σλόγκαν σε πανό από κινήματα διαμαρτυρίας της Αμερικής τη δεκαετία του 60'.

Το 1974 ο πατέρας της rap συνεργάστηκε με τη Strata-East Records και ηχογράφησε το album "Winter in America". Από το 1975 μέχρι το 1982 συνεργάστηκε με την Arista Records με την οποία και κυκλοφόρησε 9 albums. Λόγω της εξάρτησής του από το crack, ο Scott-Heron ηχογραφεί τον επόμενό του δίσκο "Spirits" το 1994 σε συνεργασία αυτή τη φορά με την TVT Records. Το 2010 κυκλοφορεί το τελευταίο του album σε συνεργασία με την XL Recordings το οποίο φέρει τον τίτλο "I’m New Here". Με τον τίτλο του album αυτού ο Gil Scott θέλει να υποδηλώσει τα πρώτα του βήματα στην ηλεκτρονική μουσική μιας και ο δίσκος φέρει ηλεκτρονικό minimal ήχο. Με στίχους εξομολογητικούς που αποκλίνουν από τους προηγούμενους, αποτυπώνει τη λύπη του, τη συμφιλίωσή του και την "εξαγορά" του.

Λόγω καταχρήσεων και προβλημάτων υγείας ο proto-rapper έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στις 27 Μαίου το 2011 σε ηλικία 62 ετών. Μπορεί ο Gil Scott-Heron να είναι άγνωστος σε πολλούς, το σίγουρο όμως είναι πως σε όσους τον έχουν ακούσει και γνωρίζουν την ιστορία του παραμένει ανεξίτηλος στη μνήμη τους για πάντα…

Content Sources

  • http://www.allmusic.com/artist/gil-scott-heron-mn0000658346
  • http://www.newyorker.com/reporting/2010/08/09/100809fa_fact_wilkinson
  • http://www.guardian.co.uk/music/musicblog/2011/may/31/gil-scott-heron-revolution
  • http://www.nytimes.com/2011/05/29/arts/music/gil-scott-heron-voice-of-black-culture-dies-at-62.html?_r=0
  • http://www.rollingstone.com/music/news/gil-scott-heron-forefather-of-hip-hop-dead-at-62-20110528

Photo Sources

  • http://wineandbowties.com/music/gil-scott-heron-beginnings/
  • http://basementrug.com/5059
  • http://www.designagency.co.uk/blog/2010/3/30/free-awesome-twitter-backgrounds
1
Μοιράσου το