Ο Terry Gilliam είναι ένας αληθινός Δον Κιχώτης!
Κι όμως, ο Terry Gilliam συνέχισε με πάθος να κυνηγά τους δικούς του ανεμόμυλους. Αν το καλοσκεφτούμε, κανείς σκηνοθέτης στον κόσμο (αν ζούσε ο Sam Peckinpah, θα υπήρχε ισχυρός ανταγωνισμός) δεν μοιάζει πιο ταιριαστός για να καταπιαστεί με την εμβληματική φιγούρα του Δον Κιχώτη. Ένας ήρωας που έχει ορίσει τη δική του αλήθεια και τρέχει φουριόζος από πίσω της, κυριευμένος από μία ιερή τρέλα και από μία ακλόνητη πίστη, που διαγράφει κάθε χλευασμό και διαπόμπευση που βιώνει. Ναι, είναι ξεκάθαρο: ο Δον Κιχώτης είναι απόλυτα συμβατός με το σύμπαν του Terry Gilliam.
H περιπέτεια του “The Man who Killed Don Quixote” ξεκίνησε το μακρινό 1998 και πέρασε από σαράντα κύματα, μέχρι να φτάσουμε στο -καθ’ όπως φαίνεται- χαρμόσυνο σήμερα. Η πλέον θρυλική στιγμή πάντως σε αυτό το πλούσιο παλμαρέ αποτυχιών γράφτηκε το 2000 και αποτυπώθηκε στο εκπληκτικό ντοκιμαντέρ “Lost in La Mancha”, του 2002. Το καστ εκείνης την εποχής περιελάμβανε τον Jean Rochefort (που έμαθε αγγλικά στα γεράματα, αποκλειστικά για χάρη της ταινίας) για τον ρόλο του Δον Κιχώτη, τον Johnny Depp στον ρόλο του Τόμπι, ενός υπεύθυνου μάρκετινγκ που ταξιδεύει μπόλικους αιώνες πίσω στον χρόνο και τον οποίο το θολωμένο μυαλό του Δον Κιχώτη μπερδεύει με τον Σάντσο Πάντσα και την (τότε σύντροφο του Depp) Vanessa Paradis, ως το ερωτικό σκίρτημα που αναστατώνει την καρδιά του Τόμπι. Αξίζει να αναφερθεί πως το διάσημο μυθιστόρημα του Miguel de Cervantes δεν ήταν το μόνο σημείο αναφοράς για τον Gilliam, καθώς η ιδέα του Τόμπι – ταξιδιώτη στον χρόνο – alter ego του Σάντσο Πάντσα τρύπωσε στο μυαλό του πρώην Monty Python από το υπέροχο βιβλίο του Mark Twain «Ένας γιάνκης του Κονέκτικατ στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου».
Κι επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, στην πρώτη κιόλας μέρα των γυρισμάτων, το συνεργείο της ταινίας ανακάλυψε πως η περιοχή των γυρισμάτων Bardenas Reales, στη νότια Ισπανία, συνόρευε με ένα πεδίο νατοϊκών στρατιωτικών ασκήσεων, με τις εκρήξεις να είναι εκκωφαντικές. Το ομολογουμένως εντυπωσιακό στην ιστορία αυτών των γυρισμάτων είναι πως η πρώτη μέρα τους ήταν μάλλον αυτή με τις λιγότερες αναποδιές. Διότι με το ξημέρωσε η δεύτερη μέρα, μία ξαφνική πλημμύρα προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς όχι μόνο κατέστρεψε μέρος του εξοπλισμού, αλλά αλλοίωσε και τη μορφολογία του τοπίου, ξεπαστρεύοντας τα πλάνα που είχε κατά νου ο Gilliam.
Παρόλα αυτά, ο πεισματάρης Gilliam δεν πτοήθηκε και συνέχισε τα γυρίσματα, ωσότου μία τρίτη αναποδιά έριξε τα σχέδιά του οριστικά στο καναβάτσο. Ο Jean Rochefort υπέστη κήλη δίσκου οσφύος (μία νόσος της σπονδυλικής στήλης, τέλος πάντων), υποχρεώθηκε να αποχωρήσει και το μεγαλεπήβολο εγχείρημα τερματίστηκε άδοξα. Μία εξτρά πινελιά ειρωνείας στην όλη υπόθεση έγκειται στο ότι το ντοκιμαντέρ “Lost in La Mancha” είχε ξεκινήσει ως ένα making of project της ταινίας που επρόκειτο να γυριστεί για να καταλήξει το ημερολόγιο καταστρώματος ενός εντυπωσιακού κινηματογραφικού ναυαγίου.
Το 2008, ο Gilliam επανέκτησε τα πνευματικά δικαιώματα του σεναρίου (που είχαν στο μεταξύ περάσει στην κατοχή μιας ασφαλιστικής εταιρίας) και φυσικά βάλθηκε να ολοκληρώσει το μεγάλο του απωθημένο. Στον ρόλο του Δον Κιχώτη ήλθαν και απήλθαν οι Robert Duvall και John Vincent Hurt, με τον δεύτερο να διαγιγνώσκεται με καρκίνο (που βρίσκεται τώρα σε ύφεση) ακριβώς προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Για τον δε ρόλο του Τόμπι, επελέγησαν επί ματαίω οι Ewan Gordon McGregor και Jack o'Connell. Η μόνη σταθερή και απαρέγκλιτη αξία στη δονκιχωτική πάλη του Gilliam ήταν η προφανής: πάντα κάτι συνέβαινε και το “The Man who Killed don Quixote” έμενε ξεκρέμαστο.
Ωσότου φτάσαμε στο τώρα και στην κρυστάλλινη επιβεβαίωση του ρητού που υποστηρίζει πως ο επιμένων (κάποια στιγμή) νικά. Ο Gilliam δήλωσε πως τα γυρίσματα, που θα πραγματοποιηθούν στις Κανάριες Νήσους και στην Πορτογαλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, ενώ ανακοίνωσε και τους βασικούς του πρωταγωνιστές. Στον ρόλο του Δον Κιχώτη συναντούμε τον παλιό του συνοδοιπόρο από τα glory days των Monty Python Michael Palin, τον Τόμπι θα ερμηνεύσει ο ταχύτατα ανερχόμενος Adam Driver, ενώ το γυναικείο touch θα δώσει η εντυπωσιακή Olga Kurylenko. Επιπλέον, στο νέο και ελαφρώς παραλλαγμένο σενάριο, ο Τόμπι δεν θα είναι πια ένας υπεύθυνος μάρκετινγκ – ταξιδιώτης στον χρόνο. Αυτή τη φορά, ο Driver θα υποδυθεί ένα lost in space σκηνοθέτη, ο οποίος επιστρέφει εμμονικά στο σύμπαν της πρώτης του φοιτητικής ταινίας, που περιστρεφόταν γύρω από την περσόνα του Δον Κιχώτη
Αν αναρωτιέστε πώς νιώθει ο λατρεμένος Terry Gilliam μετά από όλα αυτά τα χαρμόσυνα, η παρακάτω δήλωση του είναι, νομίζω, ενδεικτικότατη: «Δεν νιώθω ότι συνοδεύει κάποια κατάρα την ταινία, όχι. Αλλά η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να ξεμπερδεύω με τον Δον Κιχώτη, μπας και απολαύσω την υπόλοιπη ζωή μου.»
*Aναδημοσίευση από το cinedogs.gr, κινηματογραφικό συνεργάτη του Artcore magazine