Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Οι σκοτεινές νύχτες της Nancy Liang

feature_img__oi-skoteines-nixtes-tis-nancy-liang
Εικόνες βγαλμένες από τη ζωή στις πόλεις, στα προάστια και στο απομονωμένο χωριό. Δουλεμένες με έμφαση στη λεπτομέρεια, που κάνει τη διαφορά. Όλα εκείνα που συμβαίνουν τη νύχτα και φαντάζουν άλλοτε τρομακτικά και άλλοτε μαγικά.

Η Nancy Liang δεν δημιουργεί απλές στατικές εικόνες με την κλασική έννοια του όρου. Τα έργα της είναι το αποτέλεσμα κοπιαστικής χειροτεχνίας, σαν εκείνες που κάναμε παιδιά στο νηπιαγωγείο. Δανείζεται τη μέθοδο παραγωγής της δημιουργίας κινουμένων σχεδίων, από την εποχή που αυτά πρωτοεμφανίστηκαν στις σκοτεινές αίθουσες.

Ο συνδυασμός του παραδοσιακού κολάζ και της μετέπειτα ψηφιακής επεξεργασίας των χειροποίητων στοιχείων στο photoshop γίνονται μετά από λεπτομερή προσχεδιασμό. Τα GIF που προκύπτουν μοιάζουν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα στον υπολογιστή, γεγονός όμως που δεν ισχύει, αφού η καλλιτέχνιδα ξεγελάει το μάτι του θεατή, συνθέτοντας πολλά καρέ, καθένα από τα οποία είναι φτιαγμένα στο χέρι.

Ξεκινάει από ένα πρόχειρο σκίτσο στο οποίο τοποθετεί τα βασικά της στοιχεία, ορίζοντας από την αρχή ποιά από αυτά θα είναι κινούμενα. Στην πορεία, είναι πιθανό να προσθέσει ή να αλλάξει τη θέση εκείνων που θα απαρτίζουν το στατικό φόντο. 

Κάθε ένα από τα στοιχεία κατασκευάζεται από χαρτί χειροτεχνίας είτε αυτούσιο είτε χρωματισμένο με μαρκαδόρους από την ίδια, προκειμένου να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Στην όλη διεργασία κύριοι σύμμαχοί της είναι τα μολύβια από γραφίτη 9H έως 9Β. Στη συνέχεια, σκανάρονται και εισάγονται στο photoshop, ενώ όσα από αυτά θα είναι κινούμενα τοποθετούνται σε χωριστά επίπεδα.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη δημιουργία της κίνησης. Για να επιτευχθεί αυτή η ομαλότητα, απαιτούνται δέκα καρέ το δευτερόλεπτο, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, εφόσον όλα γίνονται στο χέρι.

Το επιτυχημένο αποτέλεσμα βασίζεται κυρίως στην προσεκτική παρατήρηση της κίνησης των αντικειμένων και της χρονικής διάρκειας που αυτή έχει στην καθημερινή ζωή. Η κατανόησή τους είναι βασική προϋπόθεση για τη ρεαλιστική απόδοσή τους στην ψηφιακή μορφή.

Παραδέχεται πως ενώ υπάρχουν πολλά προηγμένα προγράμματα δημιουργίας κινούμενων εικόνων, με τα οποία θα ολοκλήρωνε γρηγορότερα κάθε έργο της, προτιμάει να δουλεύει ακόμα με αυτόν τον «απαρχαιωμένο» τρόπο. Επιμένει να τον ακολουθεί, επειδή αυτός είναι ο τρόπος να κρατάει σε επιφυλακή την αντίληψή της για την κίνηση και να βελτιώνει την προσοχή της στις λεπτομέρειες.

Επισκεφτείτε την Προσωπική Ιστοσελίδα της.

Content Sources

  • http://www.brwnpaperbag.com/how-did-you-do-that-nancy-liang/
1
Μοιράσου το