Οι Spectral Lore έχουν τη γνώση για την υπέρβαση
Για όσους δε γνωρίζουν τους Spectral Lore και σίγουρα είναι αρκετοί, πρόκειται για μία μπάντα στο χώρο του black metal, που μπορώ να πω ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ισχυρό ντόρο στο underground. Ο Άυλος, ο δημιουργός και παράλληλα το μοναδικό μέλος της μπάντας, έχει εξελίξει τον ήχο του πέρα από τα καθιερωμένα. Για την ακρίβεια, όπου τον οδηγεί η έμπνευσή του, εκεί θα οδηγηθεί και το μουσικό του όραμα και αυτό συνεπάγεται διάφορα ηχοτοπία που δεν έχουν καμία σχέση με τον σκληρό και ακραίο ήχο.
Στη βάση των παραπάνω, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά κυκλοφορίας κάποιων ΕΡ, μέσα από τα οποία θα πειραματίζεται μέχρι ο ίδιος να πει στον εαυτό του «Έλεος». Το “Gnosis” είναι το δεύτερό του εγχείρημα σ’ αυτή του την προσπάθεια μετά το πολύ καλό και απογυμνωμένο από το metal “Voyager”.
Μέσα στις συνθέσεις του και μέσα από τον black ήχο, επιχειρεί να προσεγγίσει παραδοσιακές νότες του ελληνικού και του ευρύτερου ανατολικού χώρου. Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ΕΡ, ως προς τις αρμονίες και τις κλίμακές του, είναι σα να ακολουθεί τα χνάρια των τραγουδιών που πονούν και νοσταλγούν τα ματωμένα χώματα των παραλίων της Μ. Ασίας. Στο “Averroes’ Search”, για παράδειγμα, ο νους μου πάει στη Σμύρνη και το συγκεκριμένο είναι τόσο καλοστημένο και προσεγμένο ηλεκτρακουστικά, που δε γίνεται να το ακούσει κάποιος μονάχα μια φορά.
Μπορεί κανείς, επίσης, να ακούσει ήχους που θα θυμίσουν στον ακροατή τα μέρη μας. Μία ατμόσφαιρα που μας ταξιδεύει στις δεκαετίες 1950 – 1960 στον Πειραιά ή τη κεντρική Ελλάδα, όπως ξετυλίγεται στο 14λεπτο έπος “A God Made of Flesh and Consciousness”. Σ’ αυτό εδώ, η απογείωση και το αποκορύφωμα έρχεται λίγο πριν το τέλος, όπου συντελείται ένα ξέσπασμα για πωρωτικές ακροάσεις. Οι σκέψεις αυτές δεν είναι φυσικά ούτε ακριβείς, ούτε και μελετημένες, αλλά αποτέλεσμα του υποσυνειδήτου.
Το βασικό χαρακτηριστικό του πειραματισμού, δεν είναι μόνο το προς τα πού κοιτάει ηχητικά, αλλά και το πώς ηχεί. Η παραγωγή, ενώ είναι σκονισμένη και «μεταπολεμική», ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα. Τα τραγούδια λειτουργούν ως instrumental τη στιγμή που τα φωνητικά ακούγονται σαν τους ψίθυρους του ανέμου, όταν εκείνος διαχέεται με ορμή στους τοίχους των σπιτιών. Τον καμβά συμπληρώνουν τα αθόρυβα πλήκτρα, ο ταμπουράς και το τουμπερλέκι.
Ιδιαίτερος δίσκος για ιδιαίτερους ακροατές και συνάμα αδιάσειστο στοιχείο ότι αυτός ο μουσικός, ακόμα κι αν γράψει ένα ηλεκτρονικό full – length, προσθέτοντας ινδικές μελωδίες στις όποιες black κιθάρες χρησιμοποιήσει, θα είναι χρυσάφι έστω κι αν δε λάμπει στα μάτια των πολλών.
Όσο για το εξώφυλλο, την κοιτάς στα μάτια και βλέπεις να σου χαμογελάει.
ΑΚΟΥΣΕ:
https://spectrallore.bandcamp.com/album/gnosis
Gnosis, των Spectral Lore (2015)
Μουσικό είδος: Black Metal – Ambient/Oriented Folk
Δισκογραφική: I, Voidhanger Records