Remember Our List: From Confessions to Fly
10 – “Confessions”
Τι να πρωτοθυμηθούμε από το συγκεκριμένο επεισόδιο; Την «ομολογία» του Γουόλτ, την αγκαλιά του με τον Τζέσε στην έρημο, τη συνειδητοποίηση του τελευταίου, ότι ο πρώην συνεργάτης του είναι ικανός για τα πάντα στο πλαίσιο της “cosmic coincidence” θεωρίας που χαρακτηρίζει τη σειρά ή τη φούρια, με την οποία ο Τζέσε μπουκάρει στο σπίτι του Γουόλτ;
9 – “Grilled”
Το πρώτο πολύ μεγάλο επεισόδιο της σειράς. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο καθώς η έκβαση της απόπειρας των πρωταγωνιστών να σκοτώσουν τον Τούκο κρέμεται από μια κλωστή. Ή για να ακριβολογούμε, εξαρτάται από ένα κουδουνάκι. Ντριν ντριν.
8 – “Crawl Space”
Η τελευταία σκηνή του επεισοδίου είναι αυτή που ίσως έχει χαραχτεί περισσότερο στη μνήμη μας. Ο Γουόλτ στο έδαφος, τρομαγμένος, απελπισμένος, πανικόβλητος, ξεσπά σε υστερικό κλαυσίγελο, όταν μαθαίνει, ότι η Σκάιλερ έχει δώσει τα λεφτά στον εραστή της. Η απειλητική μουσική υπόκρουση, ο ήχος του τηλεφώνου που χτυπά και η σταδιακή απομάκρυνση της κάμερας από τον Γουόλτ, οδηγούν τη δραματικότητα της σειράς σε νέα ύψη.
7 – “To' hajiilee”
Ίσως το καλύτερο cliffhanger στην ιστορία της τηλεόρασης. Ενώ είναι σύνηθες, ένα επεισόδιο να ολοκληρώνεται αμέσως πριν ή αμέσως μετά από μια σκηνή καταιγιστικής δράσης, η σκηνοθέτης Michelle MacLaren το κόβει στη μέση, κόβοντας ταυτόχρονα και την αναπνοή εκατομμυρίων θεατών.
6 – “Say My Name”
Ο Χάιζενμπεργκ χάνει τον έλεγχο με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσουμε έναν εκ των συμπαθέστερων χαρακτήρων της σειράς. Κι αυτός με τη σειρά του αγκάλιασε το θάνατο, αφήνοντας παρακαταθήκη μία από τις καλύτερες ατάκες της σειράς: “Shut the fuck up and let me die in peace.”
5 – “Peekaboo”
Ένα πολύ ξεχωριστό επεισόδιο, στο οποίο ο Τζέσε αντιμετωπίζει τους δαίμονες του, προσπαθώντας να απεμπλακεί από μια δύσκολη κατάσταση και να «ελευθερώσει» ένα μικρό παιδί από τη ζωή στην οποία το έχουν καταδικάσει οι ναρκομανείς γονείς του.
4 – “Face Off”
Επεισόδιο σταθμός που απογείωσε τη σειρά στα μάτια των θεατών, ωθώντας ορισμένους κριτικούς να υποστηρίξουν, ότι το Breaking Bad είναι μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών, αν όχι η καλύτερη. Ακόμη, αντιλαμβανόμαστε, ότι ο πρωταγωνιστής της σειράς δεν είναι απλά αντιήρωας αλλά villain.
3 – “4 Days Out”
Η πρώτη -αποτυχημένη- απόπειρα bottle επεισοδίου, όπου ο Γουόλτ με τον Τζέσε έχουν ξεμείνει στην έρημο, προσφέροντάς μας άφθονες στιγμές αγωνίας και μαύρου χιούμορ. Επιπροσθέτως, έπειτα από τον μαραθώνιο παραγωγής μεθ στην έρημο, το επεισόδιο κλείνει με μια νότα αισιοδοξίας: ο καρκίνος του Γουόλτ βρίσκεται σε ύφεση.
2 – “Ozymandias”
Θα μπορούσαμε να αρκεστούμε στο ότι αποτελεί το μοναδικό επεισόδιο που έχει βαθμολογηθεί με δέκα (αριθμός: 10) στο imdb με βάση την ψήφο δεκάδων χιλιάδων θεατών. Όμως δεν θα μείνουμε εκεί. Από την εν ψυχρώ δολοφονία του Χανκ και τα δάκρυα του γονατισμένου στην έρημο Χάιζενμπεργκ, στο πολυσυζητημένο τηλεφώνημα του τελευταίου στη Σκάιλερ και την αγωνία μας για την τύχη του Τζέσε, η ανάσα μας ήταν κομμένη από την αρχή ως το τέλος.
1 – “Fly”
Ένα αριστουργηματικό bottle επεισόδιο, για το οποίο οι δημιουργοί των Sopranos θα ήταν περήφανοι. Η προσπάθεια του Γουόλτ, να αιχμαλωτίσει τη μύγα, που μυστηριωδώς έχει εισβάλει στο εργαστήριο, αντικατοπτρίζει την αδυναμία του, να διώξει μακριά προβλήματα, ενοχές και σκιές του παρελθόντος. Η αγωνία χτυπά κόκκινο, καθώς παρακολουθούμε την παραλίγο αποκάλυψη του Γουόλτ σχετικά με το θάνατο της Τζέην σε μια σκηνή, που δίνει τη δυνατότητα στο δίδυμο Cranston – Paul, να ξεδιπλώσουν τις υποκριτικές τους ικανότητες. Στο τέλος η μύγα είναι ακόμα εκεί. Για τον Γουόλτ. Για όλους μας.
για το Artcore γράφουν οι Nick Pasx και Friedrich Keunermann