Ruined Families: «Το “Education” επιχειρεί να συμπυκνώσει διάφορες επιρροές και να σκιαγραφήσει σύγχρονες προβληματικές»
Στα 10 κομμάτια του “Education” οι RF καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα δυστοπικό μανιφέστο, εμπνευσμένο από την σύγχρονη κοινωνία της εικόνας και της υπερπληροφόρησης, το οποίο «ντύνουν» μουσικά με το μοναδικό τους κράμα από post hardcore, black metal και screamo επιρροές.
Από το πρώτο κιόλας κομμάτι “The Future of Electronic Music” το 5μελές σχήμα κρατάει αμείωτη την ένταση καθόλη τη διάρκεια του, σχεδόν 16λεπτου, δίσκου. Έχοντας ήδη πάρει μία γεύση από τα κομμάτια – teaser του δίσκου “Image Of An Image” (με ένα παροιμιώδες breakdown) και “We Want Everything” (συνοδευόμενο από το εξαιρετικό βίντεο εξελικτικής φύσεως που επιμελήθηκε ο Θάνος, ένας από τους δύο κιθαρίστες της μπάντας), οι προσδοκίες μας με το “Education” επιβεβαιώθηκαν, ενώ η πληθώρα μουσικών επιρροών υποστηρίζει ακόμα περισσότερο τη συνθετική ευχέρεια του συγκροτήματος. Από τον χαοτικό post – black metal ύμνο “Use Your Hands” μέχρι το no wave με Sonic Youth – ικά περάσματα “No Rothko”, οι Ruined Families επιστρέφουν πιο ώριμοι και πιο δεμένοι από ποτέ. Στα συν του δίσκου το minimal πλην όμως καλαίσθητο εξώφυλλο καθώς και η επίκαιρη, κοινωνικού προσανατολισμού θεματολογία των τραγουδιών.
Ακούγεται απνευστί!
Education, των Ruined Families
Δισκογραφική: Adagio 830
Είδος: Post Hardcore, Screamo, Hardcore, No wave
Στις ακόλουθες ερωτήσεις μας απαντάει ο Τάκης, τραγουδιστής και στιχουργός του συγκροτήματος.
Καλησπέρα εκ μέρους του Artcore! Δώσε μας μία σύντομη περιγραφή της μπάντας (μουσικό ύφος, επηρροές, μέλη) καθώς και του ιστορικού της (δισκογραφική δουλειά, έτος δημιουργίας, συνοπτική αναφορά σε συναυλίες – εσωτερικό / εξωτερικό).
Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Οι Ruined Families είναι μια hardcore punk μπάντα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2010. Μέχρι σήμερα έχουμε κυκλοφορήσει τρεις δίσκους και ένα 7ιντσο και έχουμε παίξει πάνω από 100 συναυλίες σε περισσότερες από 15 χώρες.
Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε τον νέο μας δίσκο που ονομάζεται “Education” στην Adagio 830 με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και κάποια χρόνια. Μουσικά, είναι ένας δίσκος που επιχειρεί να συμπυκνώσει διάφορες επιρροές, από το screamo ως το post-punk, και να σκιαγραφήσει, ίσως κάπως αφηρημένα, σύγχρονες προβληματικές οι οποίες μας ενδιαφέρουν.
Τι πραγματεύεται στιχουργικά το “Education”; Ως Ruined Families θεωρείτε τον στίχο ένα «επικοινωνιακό όπλο» που χρήζει περισσότερης βαρύτητας από ότι η μουσική συνθεση;
Το “Education” πραγματεύεται στιχουργικά μια σειρά από επίκαιρα θέματα, με τα οποία θεωρούμε πως δεν έχουν καταπιαστεί αρκετά οι σύγχρονες punk μπάντες. Κάποια από αυτά τα ζητήματα έχουν να κάνουν με τη δύναμη των εικόνων, την ψηφιοποίηση και τη συνεχή διαμεσολάβηση της καθημερινής ζωής, τις σύγχρονες δομές επιτήρησης και τους τρόπους με τους οποίους αυτές μεταβάλλονται και διασπείρονται μέσω των πληροφοριακών δικτύων. Ακόμη, ο δίσκος πραγματεύεται και πιο προσωπικά ζητήματα όπως οι σχέσεις από απόσταση, η δύναμη της επιθυμίας, κλπ.
Όσον αφορά τη επικοινωνιακή δύναμη του στίχου, ιδιαίτερα σε είδη όπως το hardcore και το punk, οι στίχοι πολλές φορές περιέχουν σημαντικά νοήματα που επιχειρούν να αμφισβητήσουν το status quo. Αυτό κάποιες φορές γίνεται με μια κατά κάποιο τρόπο λαϊκιστική προσέγγιση, μέσω στιχουργικών απλουστεύσεων που συνήθως απευθύνονται στο πάθος. Οι στίχοι είναι κρίσιμοι σε αυτή την προσπάθεια και εξαιρετικά σημαντικοί, παρόλ’ αυτά δε θεωρώ ότι πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βάρος απ' ότι η μουσική.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συγκροτημάτων με καλύτερους στίχους απ’ότι μουσική, αλλά και πολλά εξαιρετικά συγκροτήματα με μέτριους ή κακούς στίχους. Προσωπικά νομίζω πως η σχέση στίχου και μουσικής είναι συμπληρωματική, αν και πάντα η μουσική πρέπει να προηγείται.
Ποια είναι η άποψή σου πάνω στη σύγχρονη underground ελληνική σκηνή και ποιες μπάντες θα πρότεινες;
Η σύγχρονη ελληνική underground σκηνή αναπτύχθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την εξάπλωση του γρήγορου ίντερνετ, των διαφόρων κοινωνικοπολιτικών ζυμώσεων και των επιπτώσεων της κρίσης. Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που πυροδότησαν εξελίξεις και οδήγησαν στο να δημιουργηθούν πολλά ενδιαφέροντα συγκροτήματα διαφόρων μουσικών ειδών.
Παρά τη σημαντική μουσική άνθηση, συνεχίζουν να υπάρχουν διάφορα ζητήματα όπως για παράδειγμα ο μικρός αριθμός γυναικών που συμμετέχουν σε συγκροτήματα. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν από τα ίδια τα συγκροτήματα, τους χώρους και τα άτομα που συμμετέχουν και να ανοίξει ένας διάλογος.
Τέλος, νομίζω πως η σύγχρονη ελληνική underground σκηνή – χωρίς να τη θεωρώ ένα ενιαίο πράγμα – έχει παράγει πολλά ενδιαφέροντα συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ανοιχτή και να επιτρέπει στα συγκροτήματα να πειραματίζονται και να κάνουν πιο ιδιαίτερα πράγματα.
Κάποια καλά και φιλικά μας συγκροτήματα είναι οι Broken Fingers, οι Minerva Superduty και οι Μαύρο Γάλα.
Ποιοί είναι οι στόχοι των Ruined Families για το μέλλον;
Τους επόμενους μήνες θα παίξουμε αρκετές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που γουστάρετε και σας εκφράζει. Τα τελευταία λόγια δικά σου.
Εμείς ευχαριστούμε! Να συνεχίσετε να γράφετε και να στηρίζετε ανεξάρτητα συγκροτήματα.
Δισκογραφία:
-“Four Wall Freedom 12’’, self – released (2010)
-“Self-Titled 7”, Adagio 830, Halo Of Flies, Dog Knights Productions (2012)
-“Blank Language”, Adagio 830 (2013)
-“Education”, Adagio 830 (2016)
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Δανιηλίδης