Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Συλλογή Τσιγκόγλου: Ένα οδοιπορικό στην ελληνική τέχνη

feature_img__sillogi-tsigkoglou-ena-odoiporiko-stin-elliniki-texni
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. φιλοξενεί μία από τις πληρέστερες και πιο ενδιαφέρουσες συλλογές Ελλήνων καλλιτεχνών, αυτή του Σταύρου Τσιγκόγλου. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 200 έργα και διαγράφει την λαμπρή πορεία της ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα.

Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι πρόσωπο γνώριμο σε όσους αγαπούν και ασχολούνται με την τέχνη στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας ακούραστος και δραστήριος περιηγητής εκθέσεων τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και αν το επάγγελμά του (χειρούργος παίδων και καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική σχολή Αθηνών) δεν έχει σχέση με τον χώρο των τεχνών, έχει γράψει βιβλία για τη σύγχρονη τέχνη τα οποία έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το φιλότεχνο κοινό της Ελλάδας. Η αγάπη του αυτή τον οδήγησε, με την πάροδο των χρόνων, στην απόκτηση πολλών έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων εικαστικών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία πλούσια συλλογή η οποία παρουσιάζεται με πληρότητα, για πρώτη φορά φέτος, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Γιώργος Μπουζιάνης, «Αυτοπροσωπογραφία», Ακουαρέλα και μολύβι σε χαρτί, 47 x 30 εκ.

Όποιος επισκεφθεί την έκθεση θα απολαύσει ένα οδοιπορικό που ξεκινάει με έργα καλλιτεχνών του 19ου αιώνα και καταλήγει στην εικαστική παραγωγή των τελευταίων ετών, έχοντας στο τέλος αποκτήσει μία σχετικά πλήρη εικόνα της πορείας και των τάσεων που ακολούθησε η ελληνική τέχνη το διάστημα αυτό. Αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαίτερο κίνητρο, καθώς συνήθως οι συλλογές (μουσείων ή ιδιωτικές) εστιάζουν σε μία συγκεκριμένη καλλιτεχνική περίοδο ή σε ένα συγκεκριμένο ύφος, γεγονός που στη εν λόγω περίπτωση ανατρέπεται. Η εμπειρία της επίσκεψης στη συλλογή Τσιγκόγλου είναι ανάλογη με την ανάγνωση ενός βιβλίου ιστορίας τέχνης, ενός βιβλίου ζωντανού που ανοίγει τις σελίδες του μπροστά στα μάτια του θεατή και του προσφέρει μία πανδαισία ερεθισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία συλλογή που θα κεντρίσει και το ενδιαφέρον ατόμων που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις εικαστικές τέχνες, προσφέροντας μια πλούσια και συνάμα συνοπτική ματιά που ποτέ δεν κουράζει.

Νίκος Κεσσανλής, «Σημύδες», Μικτή τεχνική, 180 x 150 εκ.

Η έκθεση φιλοξενεί και έργα γνωστών ξένων καλλιτεχνών όπως ο Pablo Picasso, ο Joan Miro και ο Oscar Kokoschka, αλλά και Ελλήνων που εργάστηκαν στο εξωτερικό όπως ο Θόδωρος Στάμος. Αν και δεν πρόκειται για τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου τους, σίγουρα αποτελούν μία ενδιαφέρουσα προσθήκη σε μία συλλογή που προσφέρει μία ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική εμπειρία σε όποιον περιδιαβαίνει στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος. 

Pablo Picasso, «Ο Καλλιτέχνης και το Μοντέλο», τύπωμα, 24 x 32 εκ.
Oscar Kokoschka, «Alma Maller και Oscar Kokoschka», τύπωμα, 37 x 26,5 εκ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης, όμως, είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της συλλογής· οι επιλογές των έργων υποδεικνύουν και σκιαγραφούν τον συλλέκτη Τσιγκόγλου ως προσωπικότητα, εκφράζοντας την αγνή αγάπη του για την τέχνη, σε αντίθεση με πολλούς συλλέκτες–έμπορους που αγοράζουν έργα τέχνης με μοναδικό σκοπό την επένδυση, ανάγοντας την καλλιτεχνική δημιουργία σε ένα πνευματικά φθηνό προϊόν. Είναι μία συλλογή που σκοπό έχει την τέρψη τόσο του συλλέκτη όσο και του θεατή, και αυτό αποτελεί ίσως το πιο αξιοθαύμαστο στοιχείο αυτής της σημαντικής παρουσίασης. 

Βούλα Μασούρα, «786», Μικτή Τεχνική, 80 x 80 εκ.
Αγνή Ουδινόττη, “Monument to my father”, Μικτή Τεχνική, 53 x 43 εκ.

Η έκθεση της συλλογής Τσιγκόγλου θα φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μέχρι τις 26 Απριλίου 2017 και σίγουρα αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της Θεσσαλονίκης. 

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.teloglion.gr/el/node/18256

1
Μοιράσου το