Scroll Top

In a Cinemanner of Speaking

Τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά love stories

feature_img__ta-megalitera-kinimatografika-love-stories
Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ανατρέχουμε στις ιστορίες αγάπης που μας έκαναν να δακρύσουμε ή να γελάσουμε μέσα στη σκοτεινή αίθουσα του σινεμά.

Romeo & Juliet, του Baz Luhrmann (1996)

Το απόλυτο love story, με τον αγνό έρωτα δύο νέων που είχε τραγική κατάληξη εξαιτίας της έχθρας των οικογενειών τους. Το αριστουργηματικό βιβλίο του Σαίξπηρ έτυχε άπειρων μεταφορών στο σινεμά (διαλέγουμε την ποπ εκδοχή του Baz Luhrmann επειδή μετέφερε με σεβασμό το έργο στη σημερινή εποχή και μας έκανε να αγαπήσουμε τον Leonardo DiCaprio).

Titanic, του James Cameron (1997 )

Ένα καράβι, ένα ειδύλλιο, ένας κινηματογραφικός θρύλος. Ο James Cameron αποφασίζει να γυρίσει σε ταινία το ναυάγιο του Τιτανικού, παρουσιάζοντάς μας παράλληλα μία από τις πιο δυνατές ερωτικές ιστορίες που είδαμε στη μεγάλη οθόνη. Οι θεατές πλάνταξαν στο κλάμα και ο «Τιτανικός» έγινε η δεύτερη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών.

English Patient, του Anthony Minghella (1996)

Άψογη ταινία από όλες τις απόψεις (απόδειξη και τα εννιά Όσκαρ που κέρδισε), όπου η προσωπική ιστορία συναντιέται με την παγκόσμια. Ο σκηνοθέτης έκανε πολύ καλή δουλειά συνδέοντας με υπέροχο τρόπο την ερωτική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών με τα δρώμενα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με φόντο την έρημο και το συγκλονιστικό soundtrack του Gabriel Yared.

The End Of The Affair, του Neil Jordan (1999)

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί αγαπημένο κινηματογραφικό φόντο για μοιραία love stories και αυτό βλέπουμε και στη συγκεκριμένη ταινία. Οι δύο εραστές βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στις βόμβες, μέχρι που μια από αυτές -κατά κάποιον τρόπο- θα τους χωρίσει. Έρωτας, ζήλεια, βροχή και η υπέροχη μουσική του Michael Nyman συνθέτουν την ταινία.

Love Me If You Dare, του Yann Samuell (2003)

Ο ορισμός του ‘αλήθεια ή θάρρος’. Το νεαρό ζευγάρι της ταινίας έχει μπλεχτεί σε ένα ατελείωτο παιχνίδι, κάνοντας ο ένας τη ζωή του άλλου δύσκολη – αλλά φυσικά κατά βάθος αγαπιούνται. Όμορφη ταινία, με τρυφερότητα και φαντασία.

Brokeback Mountain, του Ang Lee (2005)

Ένα εντελώς διαφορετικό love story από αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά πέρα για πέρα συγκινητικό και ρεαλιστικά δοσμένο από τους πρωταγωνιστές. Οι ήρωες μας είναι καουμπόηδες και βιώνουν έναν πολύ δυνατό, πλην όμως απαγορευμένο, έρωτα. Οι σινεφίλ ακόμα παραπονιούνται ότι η ταινία έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας επειδή η Ακαδημία είναι συντηρητική.

Notting Hill, του Roger Michell (1999)

Στην κατηγορία των ρομαντικών κομεντί, αυτή η ταινία μπορεί άνετα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ποιος δεν συγκινήθηκε από τα ειδύλλιο μιας σταρ του Hollywood με έναν απλό καθημερινό βιβλιοπώλη; Καλογυρισμένο και με όσες δόσεις τρυφερότητας και χιούμορ είναι απαραίτητες.

Moulin Rouge, του Baz Luhrmann (2001)

Μπορεί να έχει αίσια κατάληξη ο έρωτας μεταξύ μιας τραγουδίστριας ενός καμπαρέ και ενός πελάτη; Ο Baz Luhrmann σκηνοθετεί ένα υπέροχο musical με ιλιγγιώδες μοντάζ, υπερβολικά σκηνικά και κουστούμια και αξέχαστο soundtrack (είναι η ταινία που μας χάρισε φυσικά το “Voulez vous coucher avec moi ce soir”) – επίκεντρο όλων μία πολύ τρυφερή ιστορία αγάπης.

Meet Joe Black, του Martin Brest (1998)

Το πιο «μεταφυσικό» και ευφάνταστο love story που είδαμε στο σινεμά. Ο… Χάρος θέλει να μάθει τι εστί ζωή, έτσι παίρνει σάρκα και οστά. Και φυσικά ερωτεύεται. Τρυφερό, χαριτωμένο και πολύ ενδιαφέρον.

The Bridges Of Madison County, του Clint Eastwood (1995)

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που έτυχε πολύ καλής μεταφοράς στον κινηματογράφο. Οι πρωταγωνιστές μας διανύουν πλέον τη μέση ηλικία, όταν, όμως, συναντηθούν τυχαία, θα αναπτυχθεί ανάμεσα τους ένας βαθύς και γνήσιος έρωτας. Συγκινητική και ώριμη ταινία, από τις καλύτερες σκηνοθετικές δουλειές του Clint Eastwood. 

Great Gatsby, του Baz Luhrmann (2013)

Τι μπορεί να κάνει ένας άντρας για τη γυναίκα που αγαπάει; Στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Scott Fitzgerald από τον Baz Luhrmann βλέπουμε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αγάπη ενός άντρα, σε μια ταινία χάρμα οφθαλμών, όπου ο έρωτας, ο ρομαντισμός και η ελπίδα έχουν τον πρώτο λόγο.

Amour, του Michael Haneke (2012)

Ένα παντρεμένο ζευγάρι που διανύουν πλέον την τρίτη ηλικία, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει, όταν η σύζυγος αρρωσταίνει βαριά. Ο Haneke γνωρίζει καλά το πώς να σκηνοθετεί χωρίς στολίδια και εξωραϊσμούς και στο “Amour” μάς δείχνει με πολύ ρεαλιστικό τρόπο πώς είναι η αγάπη, όταν πλέον φύγει ο ρομαντισμός, το πάθος, ο έρωτας και οι πάλαι ποτέ εραστές φτάσουν στο τέλος της ζωής τους.

Her, του Spike Jonze (2013)

Στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον υπάρχουν λογισμικά που τα εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας και επικοινωνούμε μαζί τους σαν να πρόκειται για ανθρώπους – ένα τέτοιο λογισμικό ερωτεύτηκε ο πρωταγωνιστής μας. Άκρως ενδιαφέρουσα ταινία, που σε βάζει σε σκέψεις για το μέλλον της τεχνολογίας και των ανθρώπινων σχέσεων.

1
Μοιράσου το