Τhe wall is not enough
Μασκοφόροι, εκδικητές του κακού και του άδικου, κρύβουν καλά τη διπλή ζωή τους, για να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται υπόγεια, δείχνοντας διαρκώς «τα δόντια τους» και μοιράζοντας σφαλιάρες σε διεφθαρμένους κακοποιούς. Κι αν ένας τέτοιος ήρωας υπάρχει πραγματικά; Κι αν δεν είναι μασκοφόρος, αλλά κρύβεται κάτω από μία κουκούλα; Κι αν οι σφαλιάρες που μοιράζει είναι ο χλευασμός απέναντι στην υποκρισία του δυτικού κόσμου; Ή αγωνιά για μια κοινωνία που χάνει κάθε μέρα, όλο και περισσότερο το ρομαντισμό της; Θα τον αγαπούσαμε έναν τέτοιο «υπερήρωα»; Είμαι έτοιμη να σου απαντήσω ένα μεγάλο «όχι», όμως ο Banksy είναι από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες σήμερα. Ίσως γιατί ο μοντέρνος σουρεαλισμός του λειτουργεί σαν μία κολυμπήθρα, απαραίτητη σε μας, για να πνίξουμε τις κοινωνικές μας τύψεις. Θα κάνεις σημαία σου ένα έργο του Banksy, «δε μου αρέσετε!» , θα φωνάξεις με την ψυχή σου και θα ανοίξεις ένα ακόμα κουτάκι κόκα-κόλα…
Οι φήμες λένε πως γεννήθηκε στο Bristol της Αγγλίας το 1974. Ήτανε να γίνει χασάπης …(σωστά το βλέπουν τα ματάκια σου!) όμως, ευτυχώς για εμάς, επηρεάστηκε από το κίνημα του γκραφίτι που επικρατούσε στο Bristol τη δεκαετία του ’80, κι έτσι μας προσέφερε κάτι πιο μοναδικό! Γιατί, όπως και να το δεις, χασάπηδες υπάρχουν πολλοί! Το όνομα πίσω από αυτή την κρυμμένη ταυτότητα είναι αυτό του Robert ή Robin Banks. Έτσι τουλάχιστον διατείνεται το βιβλίο “Banksy and the Bristol legacy” του Paul Gough. Μία υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2011 με την ταινία “Exit through the gift shop” (2010) που προβλήθηκε στο Sundance film festival, τα τρία ,τουλάχιστον, βιβλία που βρήκα να έχουν γραφτεί για αυτόν τον «υπερήρωα», [ (Bansky, “Wall and piece”), (“Banksy: the Bristol legacy” , Paul Gough ) και (“Sweet home Banksy”, Tristan Manco)], η καινούρια εισαγωγή των Simpsons φτιαγμένη «από τα χεράκια του», καθώς και οι φήμες ( και πάλι φήμες) που θέλουν τον George Michael να θέλει ένα τοίχο του σπιτιού του φτιαγμένο από τον Banksy, είναι, νομίζω αρκετά δυνατά επιχειρήματα για να «τσεκάρεις» αμέσως τον καλλιτέχνη!!
Και για να εμπλουτίσω τις γνώσεις σου με κάποιες ακόμη λεπτομέρειες, σου λέω ότι χρησιμοποιεί την τεχνική του Stencil graffiti και οι ειδικοί σχολιάζουν πως το στυλ του μοιάζει με αυτό του Blek le Rat, Γάλλου γκραφιτά που γέμιζε τους τοίχους του Παρισιού το 1952 και του Jef Aerosol (1957)(δεν πιστεύω να νόμιζες ότι δεν υπήρχαν γκραφιτάδες το 50;!) Ο ίδιος υποστηρίζει ότι επηρεάστηκε πολύ από τον Robert del Naja (1966) των Massive Attack. Αυτό που μένει είναι η γροθιά στο στομάχι που νιώθεις στη θέα κάθε του έργου. Μπορεί σε αυτό να διαφωνήσει κανείς;
«Μη μου τους κύκλους τάραττε» κύριε Banksy! Ποιος είσαι εσύ που θα κάνεις το χέρι μου να τρέμει από τις τύψεις, καθώς τ’ απλώνω για να πιάσω το καινούριο μου i-smartphone; Ένας υπερήρωας φαρσέρ, ένας ζωγράφος του δρόμου, ένας underground σκηνοθέτης…! Μήπως είσαι η συνείδηση μου; Θα ξανακάνω στον εαυτό μου τη χάρη… γραμμή αναζήτησης… www.Banksy.co.uk … enter… ίσως εδώ βρω μια απάντηση…
Photo Sources
- http://artescritorio.com/las-maravillosas-obras-de-banksy